Számos bizonytalan tünet - félrevezető lehet!

Endometriózisban számos egyéb tünet is jelen lehet, melynek a páciens, de néha a kezelőorvos sem tulajdonít nagy jelentőséget, holott figyelemfelkeltőnek és gondolatébresztőnek kellene lennie endometriózis irányában. Kizárólag a gondos anamnézis-felvétel (a páciens kikérdezése), illetve a tünetek utáni célzott, tudatos kutatás lehet hatékony.

A bélrendszert érintő tünetek

Amennyiben az endometriózis a bélrendszert is érinti, a székletürítés fájdalmán kívül egyéb, emésztőszervi jellegű, gyakran ciklikus, menszesz körüli, de néha ciklustól független vagy állandósuló tünetek jelennek meg. Ilyenek lehetnek:
étkezéseket követő puffadás
székrekedés
menzesz körüli időszakban hasmenés vagy gyakori lágy széklet
menstruáció idején véres széklet

Ilyen tünetek meglétekor természetesen fontos kizárni a háttérben gyulladásos bélbetegség meglétét.

A húgyutakat érintő tünetek

Amennyiben az endometriózis a húgyhólyagot vagy a húgyvezetéket is érinti, a vizeletürítés fájdalmán kívül egyéb, gyakran ciklikus, menszesz körüli, de néha ciklustól független vagy állandósuló tünetek jelennek meg. Ilyenek lehetnek:
menzesz körüli időszakban gyakori, görcsös vizeletürítés
menstruáció idején véres vizelet
vesepangás esetén (beszűkült vagy elzárt húgyvezeték) állandó vesetáji fájdalom, esetleg láz

Pszichés tünetek, fizikum

A súlyos endometriózisban szenvedőknél gyakoriak olyan tünetek, melyek egyáltalán nem irányadóak nőgyógyászati elváltozásra vonatkozóan, és a mindennapi életet, a teljesítőképességet és a helytállást szinte lehetetlenné teszik, idővel kirekesztve a pácienst normális életteréből. Ilyenek lehetnek:

krónikus fáradtság, súlyos kimerültség
étvágytalanság
lehangoltság, depresszió
Fentiek ismeretében nyilvánvaló, hogy ezen páciensek gyakran nem a megfelelő diagnózis irányában haladnak, hanem vakvágányra kerülnek és egyre távolodnak a gyógyulás lehetőségétől. Gyakran hallani tőlük: "azt mondták, a fejemben van a baj, pedig tudom, hogy nem!..."

Közös felelősségünk, hogy megtaláljuk őket és lehetőséget teremtsünk életük megváltoztatására!

Jó tudni!

Sajnos gyakran az idült alhasi fájdalmakat nem sikerül endometriózis eredetű fájdalomként felismerni, és a helyes diagnózis csak nagyon hosszú, szenvedéssel teli évek után kerül felállításra.
Ha Önnek minden menstruáció alkalmával összesen 5 nap alhasi fájdalmat kell kibírnia, akkor évente 60 napnyi fájdalma van. Ez 35 évnyi hosszúságú reproduktív kort figyelembe véve, összesen 2100 nap fájdalmat jelentene! Ez több, mint 5 évnyi fájdalom az Ön életéből!

De ennek nem kell így lennie! Végezze el az ENDO tesztet és készüljön fel egy szakember általi vizsgálatra!