Fájdalom és meddőség - a két vezető tünet!

Az endometriózis tünettana sokszínű, de dominál benne a fájdalom és a meddőség. Sajnálatos tény viszont, hogy a gyakran markáns tünetek ellenére átlagosan 7-10 év telik el, mire egy adott páciensnél a diagnózist felállítják. Ezalatt az idő alatt átlagosan 6 nőgyógyász próbálta megfejteni betege panaszainak hátterét...

Fájdalom röviddel a menzesz előtt vagy az alatt

Még akkor is, ha korábban az anyák leánygyermekeinek ellenkezőleg magyarázták: röviddel a menstruáció előtt vagy a menzesz alatt fájdalmaknak nem kell lenniük!
Mindig a dolgok alapjaihoz kell visszamennünk. Egészséges nőnek normális körülmények között semmilyen kismedencei panasza nincs! Az endometriózis, azaz a méhüreget bélelő nyálkahártyának a méhüregen kívüli megjelenése, alapjául szolgálhat az Ön fájdalmainak.
Az endometriózis szövetek éppen úgy viselkednek, mint a normális helyen lévő méhnyálkahártya (endometrium): ciklikusan felépítik magukat, majd vérzés útján ismét szétesnek. Ezen keresztül érezhet Ön erős fájdalmakat a menstruációja során (dysmenorrhoea). Azok az endometriózis gócok, amelyek mélyen a méh izomfalába ágyazottak, különösen fájdalmasak tudnak lenni (adenomyosis).

Fájdalom a szexuális együttlét alatt (Dyspareunia)

Mint további tünetet, az endometriózis fájdalmas közösülést okozhat. Amennyiben Önnél ez fennáll, további okot jelent arra, hogy az endometriózis gyanúja megalapozott legyen!

Az oka ennek a fájdalomnak az, hogy Önnél a méhet felfüggesztő, normálisan elasztikus (rugalmas) szalagok (sacrouterin szalagok) endometriózis gócok által károsítottak, hegessé, megvastagodottá, merevvé váltak. A kismedencei szervek mechanikus vongálása, elmozdítása, mint az szexuális együttlét során elkerülhetetlen, ilyenkor azonnal kiváltja a fájdalmat. Mindezen túl, a méh és a húgyhólyag, vagy a méh és a belek közötti gócok is fájdalom forrásai, ha mechanikai hatás, mozgatás, vongálás éri őket.

Krónikus (idült) alhasi fájdalom

A fájdalmak idővel tartóssá, sőt a ciklustól akár függetlenné is válhatnak. Az endometriózissal kapcsolatban fellépő gyulladásos szövetreakció szintén oka lehet tartós alhasi fájdalomnak. A különböző szervek között kialakulő összenövések, például a petefészkek, a vastagbél és a méh között, szinte mozdíthatatlan "konglomerátumokat", szövetmasszákat hozhatnak létre, amik aztán idült fájdalom forrásául szolgálnak.

Egyéb fájdalmak

Adódhat úgy, hogy fájdalmassá válik a vizeletürítés (gócok a hólyagban) vagy a székletürítés (gócok a bélrendszerben). Ilyenkor előfordulhat, hogy a vizelet vagy széklet ciklusfüggően véressé válik .

Jó tudni!

Sajnos gyakran az idült alhasi fájdalmakat nem sikerül endometriózis eredetű fájdalomként felismerni, és a helyes diagnózis csak nagyon hosszú, szenvedéssel teli évek után kerül felállításra.
Ha Önnek minden menstruáció alkalmával összesen 5 nap alhasi fájdalmat kell kibírnia, akkor évente 60 napnyi fájdalma van. Ez 35 évnyi hosszúságú reproduktív kort figyelembe véve, összesen 2100 nap fájdalmat jelentene! Ez több, mint 5 évnyi fájdalom az Ön életéből! Ennek igazán nem kell így lennie!

De ennek nem kell így lennie! Végezze el az ENDO tesztet és készüljön fel egy szakember általi vizsgálatra!