Okok: hogyan alakul ki az endometriózis?

Sajnos, mind a mai napig nem sikerült pontosan meghatározni az endometriózis kialakulásának okát.
Jelenleg két teória létezik, amelyik megpróbálja magyarázni a betegség felléptének okát:

Implantációs teória

Ez a teória azt vallja, hogy a méhből leváló méhnyálkahártya képes más területeken megtapadni és növekedni.

A rendes helyről, menses alatt leváló méhnyálkahártya szövetek vagy a mélybe növés útján (a méh izomfalába), vagy a mestruációs vérnek a hasüregbe való visszafolyása révén juthatnak el a normálistól távoli helyekre, hogy ott aztán megtapadhassanak és növekedésnek indulhassanak.
Szintén felléphet a véráramon keresztüli "elhurcolása" a szöveteknek (metasztázis teória).

Metaplázia teória

Ez a teória azt állítja, hogy bizonyos sejtek, melyek ugyanazon sejtvonalból erednek, mint a méhnyálkahártya, képesek "átalakulni", ezáltal endometriózist formálva. Ez megmagyarázhatná azt, miért tud az endometriózis (noha extrém ritkán) férfiakban is kialakulni.

Sajnos azonban egyik teória sem tudja az endometriózissal kapcsolatos összes jelenséget megmagyarázni, ugyanakkor el kell ismernünk, hogy az endometriózis kialakulása a legmesszebbmenőkig független környezeti vagy táplálkozási hatásoktól.

“Tissue injury and repair theory” (TIAR)

Számos tudományos bizonyíték támasztja alá azt a nézetet, miszerint az endometriózis (és annak méhfali formája, az adenomyosis) trauma által jön létre.

Eszerint a spontán létrejövő és fejlődő betegségben a méhfal krónikus perisztaltikus aktivitása illetve annak hyperperisztaltikus fázisai az endometrium és a myometrium határán mikrotraumák létrejöttéhez vezetnek, elsősorban a fundo-cornuális határon (a petevezetékeknek a méhfalhoz való csatlakozása közelében).

Itt lokális ösztrogén termelődés további hyperperisztaltika fenntartásához, ezen keresztül az itteni bazális endometrium fragmentumainak a petevezeték lumenén keresztül a hasüreg irányába (hasüregi endometriózis) illetve a méhtest mély rétegeinek irányába (adenomyosis) való tovaterjedéséhez vezet.