Fájdalom és meddőség - a két vezető tünet!

Az endometriózis a (fiatal) nőknél tapasztalt zavart, csökkent fogamzóképességért felelős gyakori ok. A meddőségi problémákkal küzdő nők több mint 50%-ban található endometriózis. De fordítva is igaz: a bizonyítottan endometriózisban szenvedő nők több mint 50%-ban van jelen meddőségi probléma.

Összefüggés

Az összefüggés az endometriózis és a fogamzóképesség között megkérdőjelezhetetlen, noha még sokáig nem lesz minden egységében teljesen tisztázva. Szilárdan bizonyított:

Az endometriózis ott vezet meddőséghez, ahol az a következményesen létrejövő letapadások, összenövések és a petevezető lezárása révén a fogamzást "mechanikusan" akadályozza.
A petefészekben lévő nagy endometriózis-ciszták a tőszőérést károsíthatják.
A hüvely falában lévő kiterjedt endometriózis-csomók a szexuális együttlétet nagyon fájdalmassá tehetik. Emiatt - érthető módon - az együttlétek száma jelentősen csökkenhet, ami a fogamzás esélyének további csökkenéséhez vezethet.
Nehéz az összefüggést olyan esetekben tisztázni, ahol a az endometriózist a hashártyán találjuk meg. Ennek ellenére az endometriózis mindig "idegentestként" mutatkozik a környező szövetek számára:
Az idegentest-reakció tartós gyulladáshoz vezet, és gyulladásos sejteket vonz a helyszínre.
A gyulladásos sejtek fájdalmat kiváltó anyagokat adnak le (pl. prosztaglandinokat), amelyek aztán fájdalomcsillapító, testazonos anyagok (endorfinok) termelődéséhez vezetnek.
Az endorfinok azonban negatív hatással lehetnek a hormonális ciklusra, ami viszont ismét kedvez az endometriózis gócok növekedésének.
Minél rosszabb a hormonális ciklus működése, annál nagyobb zavart szenved a tüszőérés és annál ritkábban jön létre spontán terhesség. Így zárul be az "ördögi kör".

Endometriózisra gondolni

Meddőség esetén még akkor is kell endometriózisra gyanakodnunk, amikor a páciensnek egyáltalán nincsenek fájdalmai. Három tipikus endometriózis-lokalizáció, mely gyakran semmilyen fájdalmat nem okoz, de akadályozza a normális tüszőérést vagy a petesejt felvételét:

a petefészek endometriózis-cisztái károsíthatják a petesejt kiszabadulásának (ovuláció) folyamatát
a hasüregben vagy Douglas-üregben kialakulú "vértócsák" a petesejt felvételét zavarhatják meg
a petevezetőkben lévő gócok a megtermékenyülést illetve a megtermékenyített petesejt vándorlását zavarhatják meg

A kezelés javítja a fogamzókészséget

Az endometriózis jelenlétének ellenére spontán terhesség létrejötte lehetséges. Azonban minden esetben, ahol ez elmarad, érvényes az, hogy bármely terápia, legyen akár:
ciklusszabályozás,
műtéti kezelés,
gyógyszeres kezelés,
műtéti és gyógyszeres kezelés kombinációja,
a fogamzóképesség javulásához vezet. Eszerint a hormonális gyógyszeres terápia azt a célkitűzést követi, hogy az endometriózis-gócok aktivitását csökkentse, hogy majd azután egy tüszőérési folyamat jobban végbemehessen.

Szintén, a művi megtermékenyítás (lombik) alkalmával, a több hónapig tartó GnRH-antagonista előkezelés (gyógyszeresen előidézett menopauza) jelentősen jobb terhességi esélyt adhat, mint az egy ilyen előkezelés nélkül elérhető lenne.

Jó tudni!

Sajnos gyakran az idült alhasi fájdalmakat nem sikerül endometriózis eredetű fájdalomként felismerni, és a helyes diagnózis csak nagyon hosszú, szenvedéssel teli évek után kerül felállításra.
Ha Önnek minden menstruáció alkalmával összesen 5 nap alhasi fájdalmat kell kibírnia, akkor évente 60 napnyi fájdalma van. Ez 35 évnyi hosszúságú reproduktív kort figyelembe véve, összesen 2100 nap fájdalmat jelentene! Ez több, mint 5 évnyi fájdalom az Ön életéből! Ennek igazán nem kell így lennie!

De ennek nem kell így lennie! Végezze el az ENDO tesztet és készüljön fel egy szakember általi vizsgálatra!